1. August 2013 / Matthias Schulze

COAR

Confederation of Open Access Repositories

Aufmerksame Leser und regelmässige Besucher dieser Open-Access-Seiten werden es bemerkt haben: Seit ein paar Wochen haben sich die Seiten (geringfügig) verändert, denn im linken Bereich ist ein kleines Logo neu hinzugekommen. Es verweist darauf, dass die Universität Stuttgart seit 2010 Mitglied bei COAR - Confederation of Open Access Repositories ist.

Bei COAR handelt es sich um eine Organisation, die Interessen und Initiativen rund um die Themen Open Access und Repositories bündelt. Oder in den eigene Worten von COAR:

"COAR, the Confederation of Open Access Repositories, is a young, fast growing association of repository initiatives launched in October 2009, uniting and representing 90 institutions worldwide (Europe, Latin America, Asia, and North America). Its mission is to enhance greater visibility and application of research outputs through global networks of Open Access digital repositories. [...] Through its member institutions COAR is working towards the development of a global Open Access repository community of practice from across counties, regions and disciplines. Our vision is a global knowledge infrastructure of networking Open Access repositories. Currently, COAR has three working groups, each with its own set of responsibilities, objectives, and related activities."

COAR-Website